ייעוץ פילוסופי – מה זה ואיך עושים זאת?

אנו פונים דווקא אל אלה שחייהם נראים כזורמים כשורה; אלו אשר שואלים אותם: "מה נשמע?", עונים: "בגדול, הכל בסדר": הפרנסה סבירה, השגרה – שגרה, היחסים עם בת או בן הזוג – נו, כבר ראינו גרועים יותר…, הילדים בשלהם, ואנחנו – רצים כל היום, "מרוץ החיים, אתה יודע…", סידורים, מבלים פה ושם. ועם כל אלה, אנו חשים איזושהי אי-נחת, רצון פנימי להבין טוב יותר נושאים יסודיים בחיינו האישיים והמקצועיים: האם כך אני רוצה באמת? האם אני מאושר? מה המשמעות של כל זה? דומני, שכולנו מכירים את ההרגשה.

בעת שהרגשה כזאת פוקדת אותנו, אנו רוצים לבחון ביתר צלילות, ובאווירה מוגנת, אישית ושקטה, את הרעיונות שלנו על חיינו, את תהליכי ההבנה והסקת המסקנות שנסיבות חיינו גיבשו בנו ואת הדעות שלנו – התיאוריות שלנו – על מי ועל מה שסובב אותנו. אנו חשים בבירור – הסיפור שלנו אינו כרוך בבעיה שיש לטפל בה פסיכולוגית. באמת ש"בגדול, הכל בסדר", ובכל זאת טוב היה לקבל הזדמנות "לנער" – בעדינות ובצורה המכבדת את חיינו – את אותה "קופסה" שאנו קוראים לה "חיינו", ולנסות להסתכל לא רק על מיליון ואחד הפרטים שבתוך הקופסה אלא גם על הקופסה בשלמותה – מה צורתה? איפה היא ממוקמת בעולמנו? איפה אנו נמצאים בתוכה? האם יש לנו מספיק הזדמנויות להנחות ולהוביל אותה יחד עם יקירינו או שאנו נמצאים רוב הזמן אך ורק בתוכה והיא מובילה אותנו ואת היקרים לנו?
האם לא נכון לנו – עכשיו – לאתגר את האמונות שהתקבעו בנו והתרגלנו אליהן כל כך עד שהן נראת לנו אמת בלתי-מעורערת? ואולי אפילו לחפש הצדקה הוגנת יותר לתובנות רעננות והולמות יותר את חיינו עכשיו?

זהו תהליך עם כוון; ויחד עם זה, אינו עוסק בבעיות חריפות או משבריות – לפיכך, הוא מתנהל בסבלנות אך בהתכוונות למטרה. התהליך מכבד את המקום בו נמצא המתייעץ, ומטרתו של היועץ היא לעבוד יחד עמו תוך התבססות על מיומנות החשיבה הפילוסופית שלו. האינטראקציה מכוונת את המתייעץ להתבונן בדברים ברמה כוללת וגם מתוך הערכה למה שבנה בחייו. זה מה שיעשה היועץ הפילוסופי יחד עמכם.

כיצד עושים זאת? ובכן, אין נוסחה כללית וקבועה – כל אחד מאתנו הוא שונה, מקורי וחד-פעמי בכל מצב בחייו. ויחד עם זאת, מטרתה של מסגרת הייעוץ הפילוסופי היא להבטיח לך, הבא להתייעץ, שתוכל לצאת מן הייעוץ כשבידיך כלים אפקטיביים להבין טוב יותר את המתרחש בחייך. ההסתייעות במישהו שיש לו יכולת לשקף עבורך את הדברים בפרספקטיבה אחרת – חשובה עד מאד.

תהליך הייעוץ יכלול היבטים כגון:

  • מיפוי המבנים הלוגיים והרגשיים של עמדותיך על חייך:
    – נעלמים׳, דברים מופרכים ואקסיומות לא-הכרחיות – זיהוים ותיקונם.
    – בניית שיטות אמינות של שילוב בין כלים לוגיים, רגשות ואינטואיציה.
    – הבנת מחשבותיי ופעולותיי – לדוגמה: כיצד אני מחליט; ערכים ויחסים בחיי; המושגים שלי על אושר והגשמה אישית; ערכים מוסריים הנמצאים אצלי בקונפליקט; מהו השוני בין הסבר לבין הצדקה; הבחירות שאני עושה בחיי והאחריות שלי לגביהן; כיצד אני יכול להעריך את הביצועים שלי בחיי; למי אני בוחר להקשיב ולמי לא; ועוד.
  • שיפור יכולות וביצועים בתחומים מעשיים:
    הרחבת אופקים מעבר לגזרה שבתוכה פועל המתייעץ ביומיום הרחבת אופקים עשויה לכלול סוגיות מעמיקות בנושאים שמאחורי המוחשי והקונקרטי. הדוגמאות הן רבות: תפיסות אישיות של מציאות מול משמעות; האם העולם מתחלק ל'אמת' ו'שקר' או לא; מה נמצא בבסיס אמונות פוליטיות שונות; האם תפיסות דתיות או אתאיסטיות הן אכן כה שונות או דומות בבסיסן; ועוד. השאלה היא כיצד משפיעות תפיסותיי בנושאים אלו על חיי? בהתייעצויות ממין זה, היועץ הפילוסופי הוא גם עמית וגם מדריך בחיפוש הדרך שמחוץ לדוקטרינות הקונבנציונליות.
  • ניסיון חייו של המתייעץ ופרשנותו האישית את העולם:
    בייעוץ כזה מעורבים, לעתים, רגשות אישיים. לכן, המתייעץ והיועץ מסכימים במפורש על שיתוף מלא לגבי כל פגיעות רגשית, במידה שהיא אכן מופיעה.